Sportsérülés által kezdtem bele a kalligráfiába – de azért a sérülést jobb elkerülni

Ismered a kalligráfiát?

Biztosan, akkor is, ha esetleg nem tudtad, hogy így hívják: jó eséllyel találkoztál már a közösségi médiát pörgetve olyan fényképekkel, videókkal, ahol nem is az volt feltétlenül, hogy mit írnak le egy papírra, hanem sokkal inkább az, hogy hogyan teszik mindezt. A kalligráfia gyakorlatilag egyenlő a szép, sőt inkább művészi kivitelezésű kézírással, amely sokak számára – ahogy számomra is – jelentheti az önkifejezést is. A jó kalligráfiákhoz kell egyrészt esztétikai érzék, másrészt megfelelő eszközök, sok gyakorlás – egy-egy eszköz meglepően trükkös tud lenni -, és ami talán az egyik legfontosabb: az elmélyülés. Nem lehet úgy szépen kalligráf munkát folytatni, hogy nem koncentrál az alkotó megfelelően, szinte biztos, hogy akkor nem lesz olyan a kész munka, amire a készítő a későbbiekben, akár hosszabb távról elégedetten nézne vissza. A kalligráfia egyébként egy szuper kikapcsolódás lehet bárki számára és nem igényel feltétlenül különösebben nagy értékű befektetéseket sem.

Nincs ez másként kedvenc sportommal, a futással sem, bár ott fontosabb a beszerzett sporteszközök minősége, hiszen a biztonságunk is múlik rajta – éppen ezért, mielőtt akár horror összegekért veszünk egy futócipőt, érdemes megnézni az értékeléseit a https://cipoteszt.hu/termekkategoria/futocipo/ oldalon. Könnyen meglehet, hogy a kinézett cipő tényleg tökéletes – csak éppen másnak. A futócipők ideális kiválasztása esetén nagyon sok szempontot célszerű figyelembe venni ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk: így eshet meg, hogy ami nekünk abszolút a “numero uno”, az másnak jóformán teljes mértékben hordhatatlan, sőt mi több, akár balesetveszélyes is.

Mindenki más preferenciákkal rendelkezik, hiszen számos különböző lábtípusról, futási stílusról, terepről beszélhetünk. Van, ami terepen rója a kilométereket, valaki kültéri pályákon, míg mások teremfutóként jeleskednek. Nem egyforma cipő kell egy profi, versenyszerű futónak és egy kezdőnek – de mindkettőnek jó minőségű kell: attól, hogy kezdő vagy, ne vegyél bármilyet. A lábunk, sőt egész testünk egészsége és épsége éppolyan fontos egy kezdő futó számára a hétköznapokban, mint egy versenyszerűen sportolóé – sok mindenen lehet spórolni, de a futócipőnkön épp, hogy nem érdemes!

Ha őszinte lehetek: én annak idején éppen akkor sajátítottam el a kalligráfia rejtelmeit, amikor elég komolyan lesérültem futás közben. Orvosom csak rosszallóan csóválta a fejét, merthogy a sok hónapon át tartó teljes felépülési folyamat elkerülhető lett volna, ha jobban átgondolva választom ki a cipőt és nem egy, a nekem teljesen alkalmatlanok közül választok: ebben pedig nagy segítség lett volna, ha már akkor ismerem a https://cipoteszt.hu/termekkategoria/futocipo/ oldalt, hiszen akkor könnyedén tudtam volna kiválasztani a számomra kényelmes és biztonságos modellt.. Ami egy pár perces próbakor jónak tűnt, arról bebizonyosodott, hogy nem nekem való és ennek sajnos meg is lett az eredménye – persze, örülök, hogy megtaláltam magamnak a kalligráfiát, de szerintem mindenki szívesen elkerülne egy ekkora horderejű sérülést, ha csak egy mód van rá…