Létezik bármilyen párhuzam a kalligráfia és a hőszivattyú között?

Tévedsz, ha a kérdésemet pusztán költőinek gondolod. Hiszen első megközelítésre kevés dolog van olyan távol egymástól, mint a szépírás művészete és egy műszaki berendezés. Különösen, ha utóbbi egy olyan szögletes, kissé ormótlan elektromos szerkezet, mint egy hőszivattyú.

De nézzünk a dolgok mögé. A szépírás számomra nem más, mint a gondolatok, az élet találkozása a tintával és a papírral. Az életet pedig legközvetlenebbül a levegő és víz szimbolizálja. Olvass tovább, meglátjuk, végül összetalálkozik-e mindez egy fűtési rendszer jellemzőivel.

Minap feleségem meghúzta a fülemet: a magas röptű gondolatok közül térjek vissza kis időre a földi dolgok közé és nézzem meg, hogy az aktuális gázszámlánk és a fogyasztási helyünk jelleggörbéje hogyan viszonyul egymáshoz. Kerekedő szemekkel néztem rá. Lemondó sóhajjal a hangjában pontosított: ellenőrizzem, hogy nem léptük-e túl a megengedett limitet a gázfogyasztás esetében. Sajnos helyes volt a megérzése: bőven meghaladtuk a 306,44 köbmétert. Feleségem kiadta az ukázt: nézzek utána, hogyan tudnánk a jelleggörbe alatt maradni. (Helyes a megérzésed: itthon én viselem a papucsot.)

Felhívtam pár kalligráfus barátomat, hogy mit javasolnak, hogyan kezdjek neki a projektnek. Endre – aki a legszebben írja mindannyiunk között a hagyományos askenáz betűket – remek ötletet adott. Nézzek körül a Fűtésrendszerek weboldalon a levegő és víz hőszivattyúk menüpont alatt.

Égi jelnek tekintettem, hogy a kalligráfiában számomra oly fontos levegő és víz szimbólum megjelenik a “jelleggörbe projektemben” is. Azonnal pihenni küldtem a kedvenc Sakura Pigma Calligrapher tollamat és helyette billentyűzetre váltottam. Beléptem a Fűtésrendszerek oldalra, ahol művészember létemre nagyon könnyen sikerült tájékozódnom a menüpontok között. Szinte azonnal megtaláltam a hőszivattyú menüpontot, alatta pedig a levegő és víz hőszivattyúkat bemutató oldalt.

De ezen a ponton zavarba jöttem: láttam, hogy nem csak levegő-víz rendszer létezik, hanem egészen sokfajta. Örömmel láttam, hogy Fűtésrendszerek szakembereitől visszahívást is kérhetek. Kitöltöttem az űrlapot és 2 órával később csörgött a telefonom. Igazság az, hogy nem nagyon szeretek műszaki emberekkel beszélgetni, mert nincs közös nyelvünk. De most kifejezetten jól éreztem magam a szituációban, a vonal másik végén érezhetően olyan szakember volt, aki segíteni akar és tud. Mindezt ráadásul emberi nyelven teszi. Alaposan kifaggatott a házunk jellemzőiről. Mikor látta, hogy a házunk alatt lévő talajvíz mennyiségéről fogalmam sincs, javasolt egy helyszíni felmérést.

2 nappal később a Fűtésrendszerek területileg illetékes szakembere nálunk volt. Hajszálpontosan érkezett és még a cipőjét is levette a lakásban, ezzel a nejemet is azonnal megvette. Átbeszéltük a lehetőségeket ill. felmérte azt, hogy számunkra melyik hőszivattyús fűtési módszer lenne a legideálisabb. Végül a levegő és víz hőszivattyúk mellett döntöttük, mert ezt javasolta.

Elmondta, hogy ennek a megoldásnak az esetében nem lesz szükséges a meglévő radiátoraink cseréjére ill. alkalmas lesz a használati-melegvíz előállítására is. Mikor furcsán néztem rá a “használati-melegvíz” kifejezés hallatán, akkor kijavította magát: zuhanyozni és mosogatni is fogunk tudni meleg vízzel.

Jelezte, hogy ez a fűtés nem csak költséghatékony, de nagyon környezetbarát is. Tulajdonképpen olyan, mint egy speciális klímaberendezés, ahol a beltéri egység nem a levegőt, hanem egy hőcserélő segítségével a vizet, mint közvetítő közeget fűti.

Ezen a ponton leintettem: a nejem gyermekpszichológus, én pedig főállásban könyvtáros vagyok, a hőcserélő szót hallva elsápadunk. A Fűtésrendszerek munkatársa értette a viccet. Elmagyarázta, hogy a hőcserélő olyan elven működik, mint a könyvtári kölcsönzés. A meleg a könyv, a hőcserélő könyvtár, a közvetítő közeg pedig a könyvtáros. Ezzel a hasonlattal természetesen azonnal megvett, már csak a piszkos anyagiakat kellett tisztáznunk. Részletes árajánlatot kaptunk, hozzá pedig egy pontos ütemtervet.

Megrendeltük a berendezést, 4 héttel később pedig egy levegő és víz hőszivattyú rendszer boldog és elégedett tulajdonosai voltunk. Minden pontosan annyiba került, mint az eredeti ajánlatban és határidőre készen is lett. Én pedig ezt egy égi jelnek tekintettem: valóban létezik a mindenség elméje, az a bizonyos felső intelligencia, amely képes párhuzamot teremteni még a kalligráfia és a fűtési alrendszerek között is. Ráadásul még a – mindig kritikus – nejem is nagyon elégedett volt a projektben nyújtott teljesítményemmel.