Környezetbarát fűtés és hűtés, ez a hőszivattyú

Egyre többen érdeklődnek a kalligráfia iránt. Nem is csoda, hisz a szépírás művészete valóban varázslatos. A hipermarketekben már könnyen hozzájuthatunk egy alap kalligráfia készlethez, amiben a toll és a hegyek mellett tinta és speciális papír is van. Persze ezekbe a dobozokba oktatóanyag is kerül, így voltaképp pár pillanat alatt már el is kezdhetjük a szépírás művészetét. Vagyis annak tanulását, hisz a kalligráfia egy komoly művészeti ág, az alap készletek csak az alaptudáshoz elegendők, aki profi szinten szeretné művelni, annak egy idő után komolyabb eszközökre kell váltani. De akárhogy is. Egyre többször találkozunk a mindennapokban a kalligráfiával, egyre többen térnek vissza a múltba, keresik az egyszerű, hagyományos dolgokat. De az életnek nem csak ezen a területén érezhető az, hogy az emberek a természetes dolgokhoz fordulnak.

Például akkor is, amikor valaki házat épít vagy vásárol. Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy szeretnének minél közelebb kerülni a minimalizmushoz, a környezetvédelemhez. Ez pedig nem csak abból áll, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot és hogy napelemmel szereljük fel a házunkat, nem vásárolunk feldolgozott élelmiszereket, amit tudunk, azt magunknak termeljük meg. Ezek nagyon fontos dolgok, de van még valami, ami most kezdi élni a virágkorát, ez pedig a hőszivattyús fűtés, illetve hűtés.

Miben segíthet egy energia tanúsítás?

Miben segíthet egy energia tanúsítás? Abban, hogy így a szakemberek tudják, hogy mennyi energiára van szüksége a háztartásunknak. Ez az alap, hisz ettől függ, hogy milyen teljesítményű hőszivattyúra van szükség. Az új ingatlanok építésénél sokan már eleve hőszivattyús rendszert építettnek ki, de a kapu azok számára is nyitva áll, akik már meglévő, létező fűtési rendszerrel rendelkeznek. A gázfűtésről és a vegyes tüzelésű fűtésről is könnyen át lehet állni a hőszivattyús fűtésre. A rendszer telepítése sem vesz sok időt igénybe, így aki gondolkodik ilyesmin, érdemes a tervezésre több időt szánni.

Ennek pedig az egyik első lépése, hogy felmérjük igényeinket és lehetőségeinket. Ebben a Klímaglobál Kft. szakemberei nagyon sokat tudnak segíteni. Miben segíthet egy energia tanúsítás? Ez egy fontos kérdés, mert ez mutatja meg, hogy mennyi energiát fogyaszt a háztartásunk. Ez sok mindentől függ, és vannak olyan dolgok, melyeket tudunk befolyásolni. Nyilván az építőanyagot és az ingatlan tájolását nem, de ha túl sok energia fogy, akkor érdemes megnézni a szigetelést, a nyílászárók állapotát, és ha szükséges, itt kezdeni a változtatást. Egy huzatos helyen ugyanis hamar kiszökik a meleg, a rossz szigetelés miatt pedig magasra szaladhatnak a fűtési költségek.

Legyen szó akár vegyes tüzelésről, akár gázkazánról vagy klímával, infrapanellel való fűtésről, a költségek igen magasak lehetnek. A hőszivattyú egy gazdaságos és környezetbarát fűtési módot kínál, aminek nincs károsanyag-kibocsátása. Sokan szeretnének olyan fűtési módot, amivel pénzt takaríthatnak meg, ami biztonságos és környezetbarát. A hőszivattyús rendszer pontosan ilyen, a kiépítéséhez pedig nem szükséges sok átalakítást végezni az ingatlanon. Bár a beruházás kezdeti költsége magas, azt szokták mondani, hogy 8-10 év alatt megtérül, ezután pedig egy napelemes rendszerrel kiegészítve elfelejthetjük a fűtési, hűtési költségeket és a napelemnek köszönhetően a villanyszámlát is. Természetesen az ingatlanunk ilyenkor már sokkal kedvezőbb energetikai besorolást kaphat és egy ilyen beruházás jelentősen növeli a piaci értékét is. Érdemes tehát elgondolkodni mindenkinek a hőszivattyú telepítésén, nem csak azoknak, akik most építkeznek, hanem azoknak is, akiknek már van ingatlanuk, csak szeretnének pénzt megtakarítani és zöld energiát használni. Ráadásul némelyik hőszivattyúval nem csak fűteni lehet, hanem nyáron hűteni is.