A szépséget mindenben meg lehet látni

Egy szép betűkkel megírt jegyzet gyönyörű tud lenni. De akár ugyanolyan szép látvány lehet egy napelem a saját házad tetején. Míg az egyik esetben a kalligráfia okozza a szépséget, addig a napelemnél a tudat, hogy a természet erejét használod. Ezzel jót teszel a környezetnek és a pénztárcádnak is egy idő után. Illetve, ha már régen vágytál arra, hogy napelemmel rendelkezz, akkor az még egy plusz jó érzést tud okozni, amikor ezt meg is valósítod.

Az egyik barátom ajánlására én is elgondolkoztam azon, hogy napelemmel váltom ki az áram szükségletünket. Sőt, arra is felhívta a figyelmemet, hogy most a napelem állami támogatással is megvásárolható. A Napelem pályázatok oldalát ajánlotta, hogy nézzem meg. Rájuk is kerestem. Meglepően szép és jól felépített oldallal találtam szembe magamat. Amit kerestem, azt pedig könnyen meg is találtam. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Ami pedig külön tetszett, hogy a fontosabb dolgokra külön felhívják a figyelmet.

Ilyen dolgokra gondolok például, hogy szakértőnek először mindenképp fel kell mérnie a házat és a tetőt, hogy biztosan megfelel-e a követelményeknek. Fontos, hogy a rossz minőségű napelem választásával a kívánt eredményt nem fogjuk tudni elérni. Ilyen és hasonló alap dolognak hangozható mondatok, de ezek mellett mégis könnyen elmehetünk, így érdemes ezekre felhívni a figyelmet.

Egy nagy befektetésről van szó, ha napelemről beszélünk, így minden információra kíváncsi voltam, amit csak megtudhatok róla. Szerencsére azt láttam, hogy a Napelem pályázatok név mögött dolgozó emberek tényleg azon vannak, hogy segítsenek, és neked majd 8-10 év múlva valóban megtérüljön ez a befektetés. Ezt látva tovább olvasgattam az oldalukon.

A barátom, aki ajánlotta őket, teljes mértékben elégett volt velük, hiszen valóban minőségi munkát végeztek. Ugyan még csak nemrég szerelték fel a napelemeket náluk, de a kivitelezés, a hozzáállás és a munka amit látott tőlük arról árulkodott, hogy valóban értenek ehhez.

A szakember felmérte a házat, hogy megfelel-e a kritériumoknak, mint például: elég erős-e a tető, hogy elbírja a modulokat, a tető dőlésszöge optimális-e, milyen tájolású és hogy az elektromos rákötési pontok hol találhatóak. Elég összetett és több dolognak is meg kell felelni mint látszik.

Miután ez megtörtént, a jelenlegi fogyasztás alapján megtudják állapítani, hogy mennyi napelemre van szükség ahhoz, hogy később ez teljes mértékben kitudja váltani az áramot. Ugyanis ha ez nincs jól átgondolva és kiszámolva, akkor eltelhet akárhány év, sosem leszünk elégedettek azzal, amit nyújtani tud számunka a napelem. Ha pedig már rendelkezel vele, de bővíteni szeretnéd, akkor is van megoldás. Ebben az esetben nem plusz modult kell telepíteni, hanem ilyenkor új inverterre is szükség van.

Mindent átolvasva és mindennek utána járva úgy döntöttem, hogy kérek egy árajánlatot tőlük, veszíteni valóm nincsen. A napelem állami támogatással egyébként is nagyon kecsegtető volt a számomra. Így most már csak meg kellett bizonyosodnom róla, hogy a házam alkalmas is a napelem telepítésre.

Elküldtem az árajánlat kérelmemet és bíztam benne, hogy valóban szakértő és profi csapatra bíztam ezt a feladatot.